- افزایش محصول
یکی از اهداف مهم در کشت کلزا افزایش محصول و ایجاد واریته هایی با کیفیت بالاست. امروزه دانشمندان با دست یافتن به ارقام در صفر به این هدف رسیده اند. یکی دیگر از اهداف اصلاح کلزا علاوه بر افزایش ارقام پر شاخ و برگ و مقاوم در برابر تغییرات آب و هوایی و نیز بیماری ها می باشد. تولید دو هزار لیتر روغن در هکتار در اروپای مرکزی یکی از دیدگاه های روشن اصلاحی در کلزاست. - ثبات محصول
در مورد مبارزه با بیماری های قارچی (آلودگی های طولانی) (پوما، سیلین دروسپوریوم) می توان از قارچ کش استفاده نمود. ارقامی که در برابر بیماری ها مقاومند، معمولا نسبت به ارقام غیر مقاوم، محصول بیشتری می دهند. البته در این مورد هزینه تولید نیز کاهش می یابد (مثل هزينه مصرف قارچ کشی).
به کارگیری تکنیک های بهتر و جدید نیز در تولید با صرفه تر است. ژن های مقاوم در برابر بیماری های قارچی در کلزا (پومارو نیسیلیوم، آلترناریا، سیلین درو سپوریوم) معروف هستند، که در جریان اصلاح به آنها توجه می شود. (میکس پرلا) و (پزويد و سرکوس پرلا) نیز در اینجا قابل ذکرند.
البته سفیدک هایی مانند ملتا و اسکلروتینا نیز در تولید محصول نقش مهمی دارند. در کشت کلزا آلودگی قارچی هر سال ظاهر می شود. برای ایجاد ارقام مقاوم در کلزا محقق باید از آلودگی های مصنوعی استفاده کند. - کیفیت
تولید ارقامی با روغن کیفیت بالا در کنجاله و دانه یکی از هدف های اصلاحی در کلزاست. در روغن کلزا اسید لینولن باعث روان بودن روغن می شود. با کاهش چهار درصد آن وضع روغن تغییر خواهد کرد. به همین دلیل باید روغن خوراکی کلزا ۳۵ تا ۴۰ درصد اسید لینولن و ۶۰ تا ۸۰ درصد اسید چرب دیگر داشته باشد.
علاوه بر آن کاهش میزان گلوکزينولات پایین تر از ۱۰ مومول بر گرم یکی از اهداف تولید واریته های با کیفیت مناسب است. تغییر میزان گلوکزینولات در دانه به وسیله گوگرد انجام می گیرد. در ضمن کاهش میزان تانن هم هضم پروتئین را در این مورد افزایش می دهد. در این راستا کاهش میزان سیناپین تغییراتی در تغذيه پرندگان به وجود می آورد.
در دانه های زرد رنگ کاهش سلولز از ۶ تا ۸ درصد می رسد. میزان پروتئین خام نیز در حال حاضر از ۲۰ تا ۲۵ درصد به ۲۸ تا ۳۰ درصد رسیده است. با توجه به مراتب فوق اجمالا میزان روغن و پروتئین در دانه های کلزا ۷۲ تا ۷۴ درصد است.
در ارقام صنعتی میزان چربی متفاوت است. ضمنا سلکسیون برای ارقامی با اسید اروکای کمتر قبلا مورد توجه قرار گرفته است.
منبع:کتاب کلزا (کاشت، داشت، برداشت)